فهرست مطالب

پژوهش های اصولی - پیاپی 31 (تابستان 1401)

فصلنامه پژوهش های اصولی
پیاپی 31 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید ستوده* صفحات 9-34
    مسلک حق الطاعه، از ابتکارات محقق شهید، آیت الله سید محمد باقر صدر در تقریری نوین از حکم عقل به تنجز ظنون در شبهات حکمیه است که به مثابه اصل عملی اولی قبل از ملاحظه شرع (ترخیص یا احتیاط شرعی)، نقش مهمی در تحلیل و تفسیر دیگر مسایل اصولی همانند حجیت قطع، برایت، تنجیز علم اجمالی، امارات و قبح تجری دارد. آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی در بحث خارج اصول خویش، به بررسی این نظریه پرداخته و نقدهای فراوانی را بر آن وارد دانسته که تقریر این دروس، در کتابی با نام «نظریه حق الطاعه در بوته نقد و بررسی» از نویسنده به چاپ رسیده است. در این مقاله که با رویکرد تحلیلی - انتقادی محتوا انجام شده، اهتمام حداکثری بر آن است که فهم روشنی از مبانی این دیدگاه فراهم آید و سپس، تاملات استاد محترم به همراه پاسخ هایی که به این اشکالات به عنوان دفاعیات از این دیدگاه، در مقاله ای با عنوان «پاسخ نقدهای نظریه حق الطاعه» در شماره 25 فصلنامه «پژوهش های اصولی» چاپ شده، تحلیل و ارزیابی گردد. رهیافت این نوشتار، اثبات عدم تلازم بین منعمیت با منجزیت انکشاف به همه درجات آن و در نتیجه اثبات برایت به مقتضای حکم مستقل عقلی در شبهات بدویه بعد از فحص و یاس است؛ مگر مواردی بسان شبهات مرتبط با اعراض، اموال و دماء که احتمال تکلیف یا محتمل از منظر اغراض تشریعی، اهمیت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: حق الطاعه، مولویت، منجزیت، اشتغال عقلی، برائت عقلی
  • کاووس روحی برندق* صفحات 35-60
    عرف، از چالشی ترین مباحث اصولی در میان مذاهب اسلامی است و اصولیان در اعتبار آن، دیدگاه های گوناگونی عرضه کرده اند. یکی از مباحث زیرمجموعه عرف، تعیین قاعده کلی، معیار و شاخص در مقام تعارض عرف شرع، عرف عام، و عرف است. پژوهش حاضر دیدگاه های مطرح شده در این زمینه را منابع اهل تسنن و شیعه گردآوری و طبقه بندی نموده و بعد از تبیین و تحلیل، به ارزیابی و نقد آن ها پرداخته و در پایان به این نتیجه رسیده است که دیدگاه های ده گانه مطرح شده در این زمینه غیرقابل پذیرش است و نظریه برگزیده با توجه به تعدد زمینه و ظهور گزاره های فقهی، این است که اقتضای اصالت ظهور در هر یک از این گزاره ها، متفاوت است و باید با توجه مورد کاربرد باید به تقدم عرف شرع، یا عرف عام و یا عرف اهل لغت، حکم نمود.
    کلیدواژگان: تعارض عرف شرع و لغت، اقسام عرف، عرف شرع، عرف عام، عرف لغت
  • محمدجواد نصر آزادانی*، روح الله ارجاوند صفحات 61-80

    محقق نایینی در بحث ادوات دال بر عموم نظریه ای را مطرح می کند مبنی بر اینکه جهت استفاده دلالت اداتی مانند «کل» بر استیعاب جمیع افراد، در مدخول ادوات عموم نیاز به جریان مقدمات حکمت می باشد. از آن جایی که این نظریه منشا ورود اشکالات متعدد بر نایینی شده است در مقاله حاضر به طرح و بررسی مهمترین اشکالات وارد شده به نظریه ایشان پرداخته می شود.حاصل اشکال پذیرفته شده در مقاله حاضر به مرحوم نایینی نسبت به لزوم جریان مقدمات حکمت در مدخول ادواتی مثل «کل» عبارت از آن است که در چنین مواردی مولی با آوردن ادوات عموم تصریح به عدم دخالت قید زاید می کند بنابراین جایی برای دلالت سکوتی و جریان مقدمات حکمت جهت احراز عدم دخالت قید وجود ندارد.ثمره بحث حاضر در تعارض بین مطلق و عام روشن می شود که مشهور اصولیین در این بحث عام را بر مطلق مقدم نموده اند و اگر عام نیازمند جریان مقدمات حکمت باشد، محلی برای تقدم عام بر مطلق نخواهد بود.این نوشتار به روش مراجعه به منابع کتابخانه ای می باشد و جمع آوری اطلاعات به صورت رایانه ای پیرامون اهداف مورد نظر انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: مقدمات حکمت، ادوات عموم، اطلاق، محقق نایینی
  • احمد صابری مجد*، محمدجواد حیدری خراسانی صفحات 81-98

    ابزار تعریف علم اصول یکی از رویکردهای شناخت مسیله اصولی است. به دلیل اهمیت این مسیله بیش از ده تعریف توسط اصولیین ارایه گردیده که هر کدام کوشیده تا تعریفی جامع و مانع از علم اصول ارایه دهد و در ضمن آن، مسیله اصولی نیز شناخته شود. از آنجا که این تعاریف منطقی نبوده، نزاع در آن لفظی انگاشته می شود. به طور مشخص تعاریف علم اصول سنجه ای دقیق برای تشخیص مسیله اصولی نیست. لذا ضروری است که رویکرد متفاوتی نسبت به ملاک مسایل علم اصول در پیش گرفت. گذر از تعاریف علم اصول و تاکید بر ارایه ملاک، رویکردی نوین برای سنجه مسیله اصولی است. توجه به کلیت و شمولیت مسایل علم اصول در فرآیند استنباط و جهت گیری خاص در ارایه یک ضابطه واحد فراگیر برای مسیله اصولی از ویژگی های نگرشی مکتب نایینی شمرده می شود. لذا مطالعه و تحلیل و بررسی این مکتب می تواند منجر به ارایه ملاک دقیق و ضابطه مند گردد. پژوهش حاضر از روش توصیفی تحلیلی و ابزار کتابخانه ای برای گردآوری اطلاعات استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: مسئله اصولی، مکتب نائینی، مقدمات لا بشرط، فرآیند استنباط، کبری استدلال
  • محمد فائزی*، احمدرضا خسروی صفحات 99-124

    یکی از مهمترین اموری که فقیهان در مباحث خود به آن توجه دارند و در فرآیند استنباط به ان تمسک میکنند، بحث فهم مشهور از متون است. بدین بیان که اگر فهمی که مشهور از متن داشته اند با فهم مجتهد از متن متفاوت باشد، آیا فهم و برداشت مشهور می تواند مانع حجیت فهم مجتهد شود؟ در این نوشتار به روش توصیفی_ تحلیلی با استفاده از ابزار کتابخانه ای بر پاسخ دادن به این مهم کوشش شده، لذا ابتدا ادله حجیت ظهور بیان شده و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته، شمول آن نسبت به فرض اعراض مشهور از فهم مجتهد بررسی شده و حجیت فهم مجتهد (در فرض مخالفت مشهور) به واسطه یقین، اطمینان، انسداد، سیره عقلا، سیره متشرعه، روایات و آیات، مورد بررسی قرار گرفته است و درنتیجه موارد حجیت و عدم حجیت فهم مجتهد تمییز داده شده است.

    کلیدواژگان: اعراض مشهور، شهرت، دلالت، ظواهر، استظهار، حجیت، سیره
  • میلاد چوبداری*، علی فروتن، محمد محمدپور صفحات 125-138

    بسیار اتفاق می افتد که مکلف در زندگی روزمره خود دچار تزاحم امتثالی می شود. این چالش وقتی عمیق تر می شود که تزاحم امتثالی در ورطه تعارض گرفتار شود. در این هنگام است که اندیشمندان اصولی در صدد بر می آیند، چالش پیش رو را با ارایه راهکارهایی مرتفع سازند تا مکلف را از حیرت در تکلیف برهانند. این نوشته سعی دارد نظام اندیشه اصولی شهید صدر را در پاسخ به بازگشت مسیله تزاحم امتثالی به تعارض، مورد بررسی و واکاوی قرار دهد. تمرکز نوشته حاضر علاوه بر پاسخ نهایی شهید به مسیله اصلی، بر روی نظم منطقی و مرحله وار شهید از مواجهه با مسیله و سیر طی شده ایشان تا حل مسیله نیز می باشد. تحلیل آثار شهید صدر با رویکرد مسیله فوق به خوبی مشخص می کند که چهار مبنا در حل مسیله پیش رو دخیل است. در ابتدا مبانی انحلال شخصی در جعل و مراحل حکم شهید که جزء مبانی عام ایشان است، تزاحم امتثالی را به وادی تعارض می کشاند. اما در ادامه، دو مبنای امکان ترتب و قدرت بالمعنی الاعم (تحقق ترتب)، مبحث تزاحم امتثالی را از دامان تعارض خارج می کند. نتیجتا تزاحم امتثالی از مبحث تعارض جدا می شود و صرفا مشکلی در ناحیه امتثال مکلف باقی می ماند.

    کلیدواژگان: تزاحم امتثالی، تعارض، انحلال شخصی، امکان ترتب، قدرت، مراحل حکم، شهید صدر